Av Jens Albom, Nordic Industry Lead, Utility
Digitaliseringen av energisektorn har pågått i åratal. Sakta men säkert har allt fler företag tagit till sig nya digitala verktyg för att möta framtidens utmaningar. Den gemensamma nämnaren för dem är att de tänker fem, tio och femton år framåt. Så vem är bäst i branschen?
Andra har valt en strategi som bygger på att skynda långsamt. De börjar bara med ny teknik efter att den har testats och reglerats grundligt. De är rädda för konsekvenserna av att hoppa på fel tåg. Problemet med detta tillvägagångssätt är att den tekniska skulden växer exponentiellt med teknikutvecklingen. Det blir allt svårare att komma ikapp.
Lyckligtvis är det inte för sent att följa med på den resa som formar framtidens teknik för energibranschen. Men det börjar bli bråttom.
Tåget lämnar perrongen i molnen
Vi vrider tillbaka klockan och bläddrar i kalendern till 2009. Barack Obama sitter i Vita huset, Boeing 787 genomför sin första testflygning och energidata i det här landet lagras på lokala servrar – med tillhörande långsamma och icke skalbara affärsapplikationer. För energibranschen är moln fortfarande bara ett tecken på en nära förestående påfyllning av vattenreservoarerna.
Men Microsoft vill ha det på ett annat sätt. Redan 2007 lanserar de Dynamics CRM i molnet, följt av Microsoft Office 2010 – ett komplett molnbaserat applikationssystem. När vi når 2016 är den plattform som vi idag känner som Microsoft Dynamics 365 klar, även den off-premises.
Det är en överdrift att säga att energibolag och energikoncerner står i kö för att ta del av några av dessa innovationer. Ändå inser allt fler av dem fördelarna med att flytta åtminstone delar av verksamheten till molnet. Det finns dock fortfarande tveksamheter att reda ut.
Osäkerheten kring datalagringsdirektivet (2011–2015), rädslan för Cloud Act (2018) och införandet av GDPR (2018) är alla händelser som gör att många väntar på både en partiell och fullständig övergång till molnet. Samtidigt börjar tekniktåget redan komma upp i marschfart och den tekniska skulden växer därute.
Molnbaserad verksamhet skapar större möjligheter
Medan många väntar på övergången till molnet, teknikjättarna testar och myndigheterna reglerar ser andra möjligheterna. Visionära energibolag inser att det är möjligt att använda ny teknik till sin fördel och anpassa sin verksamhet under resans gång. De första energibolagen i Norge flyttar delar av sin verksamhet till molnet redan 2010.
Och väl ombord på tekniktåget blir nya regleringar inte heller något problem. Istället för att låsa in data ser de till exempel GDPR – tillsammans med robust programvara – som en anledning att flytta ännu mer av företagets aktivitet till molnet, med mycket bättre förutsättningar för transparens och datakontroll.
Microsoft vill inte vara sämre och börjar bygga lokala datacentra för säkrare molndrift med ökad redundans. Förutsättningarna för att flytta företagets affärsapplikationer till molnet blir allt bättre.
Ändå går övergången från on-prem till off-prem långsamt för energibranschen som helhet – och i synnerhet företag som ägs av kommuner och staten släpar efter.
Destination okänd, men tåget rullar
Året är 2024, och de som tog på sig early adopter-hatten 2010 sitter fortfarande i förarsätet när energibranschen formar framtidens teknik. De hänger inte bara på trenderna – de skapar dem. Formar dem.
Vi vet ännu inte vart resan kommer att ta oss på områden som artificiell intelligens, nätverkssäkerhet och infrastruktur. Det vi däremot vet är att de som vågar vara early adopters kommer att definiera branschstandarden även den här gången.
Med det sagt är inte allt hopp ute för dem som fortfarande behandlar data on-prem eller känner igen sig i den här artikelns andra beskrivningar av eftersläntrare. Allt fler hittar till molnet och framtidens digitala lösningar, och övergången har aldrig varit enklare. För spårväxlingen är trots allt inledd.
Tekniktåget når dock nu en hastighet som gör det mycket svårt att hoppa på i farten. Och risken är inte att hoppa på fel tåg, utan att stå kvar på perrongen. Det är därför vi frågar: Vågar du, och har du råd, att låta andra lägga grunden för framtidens digitala arbetsplats och energimarknad?
Denna artikel är den första i en serie om framtidens energiteknik. I nästa artikel utforskar vi möjligheterna med artificiell intelligens för energibranschen.
Artikel 2: Framtidens energiteknik: Artificiell intelligens